Stilstaan is achteruitgaan..terwijl intussen Europa 4,6 miljard investeert in nettonultechnologieën
OPINIESTUK ENERGIA
Terwijl de Vlaams en Waalse regeringen volop aan het werk zijn en hun beleidsnota’s hebben gepubliceerd, lijken de regeringsonderhandelingen op Federaal en Brussels niveau in het slop te steken. Met als resultaat tijdsverlies en de stilstand van belangrijke dossiers in een economische context die nood heeft aan slagkracht en positieve beleidssignalen. Terwijl sommigen wind in de zeilen hebben, dobberen anderen op en neer zonder vooruit te gaan wachtende op een gunstige wind.
Op Vlaams niveau juicht sectorfederatie Energia het initiatief toe van het Vlaams Industrieforum (Vlaamse Regering en de vier grootste industriefederaties van het land) om gedeelde ambities te bespreken en vorm te geven. De focus hier ligt op het versterken van de competitiviteit, het beheersen van energiekosten, een administratieve vereenvoudiging, een realistisch en constructief vergunningenbeleid met rechtszekerheid en het handhaven van een gelijk Europees speelveld. Wat de klimaattransitie betreft wordt de nadruk gelegd op het beschikbaar stellen van de juiste financieringsinstrumenten voor de ontwikkeling van klimaattechnologieën. De ‘Klimaatsprong’ is hierbij een essentieel beleidsplatform.
Op Waals niveau wenst de overheid dat het Interfederaal Energiepact zich openstelt naar alle koolstofarme energie-oplossingen en gaat het projecten identificeren op het vlak van de infrastructuur voor CCS-projecten. De nadruk ligt op het stimuleren van het concurrentievermogen, het beheersen van energiekosten, het vereenvoudigen van administratieve procedures, een realistisch en constructief vergunningenbeleid en rechtszekerheid. Multi-energieoplossingen via een pragmatische aanpak voorziet wellicht ook de mogelijkheid om hernieuwbare energie in stookolieketels te gebruiken.
Ook Europa staat niet stil. De Clean Industrial Deal is uit de startblokken geschoten met een commitment om die binnen de 100 dagen af te ronden. Deze deal kan op basis van de Antwerp Declaration de industriële competitiviteit versterken. Verder kondigde de nieuwe Europese Commissie op 3 december aan om 4,6 miljard euro uit te trekken voor de ondersteuning en uitbouw van nettonul technologieën die van cruciaal belang zijn om het concurrentievermogen van de Europese industrie te waarborgen en tegelijkertijd de overeengekomen klimaatdoelstellingen te halen. Voorstellen worden gefinancierd door het innovatiefonds, waarbij gebruik wordt gemaakt van inkomsten uit de EU-regeling voor de handel in emissierechten (ETS). De Europese Commissie focust voornamelijk op de productie van batterijcellen voor elektrische voertuigen en hernieuwbare waterstof.
Ook decarbonisatieprojecten die gericht zijn op de productie van componenten voor hernieuwbare energie, energieopslag, warmtepompen en waterstofproductie komen in aanmerking. Immers, de ‘Net zero Industry Act’ beslaat een brede waaier van net zero technologieën die een gelijke kans zouden moeten krijgen en dus ook eenzelfde financiële ondersteuning zouden moeten genieten om een gelijk speelveld te garanderen. Ik denk in het bijzonder aan Carbon Capture and Storage (CCS) technologieën en hernieuwbare brandstoffen voor uiteindelijke inzet in de moeilijk te elektrificeren transportsegmenten en grondstoffen voor duizenden producten voor ons dagelijks gebruik.
Dit zijn ongetwijfeld twee gebieden waarop Europa een sleutelrol kan spelen door zijn capaciteit te versterken om innovatieve koolstof reducerende technologieën van de economie te implementeren en zo vooruitgang te boeken op weg naar klimaatneutraliteit tegen 2050.
Maar het is natuurlijk moeilijker om een deel van de Europese subsidies te krijgen wanneer federale regeringsonderhandelingen nog ver van een akkoord staan en er nog geen noodzakelijk toekomstgericht beleid in de steigers staat. Belangrijke dossiers staan in de wachtkamer, zoals bijvoorbeeld de transpositie van de Renewable Energy Directive REDIII. De tijd dringt. Stilstaan is achteruitgaan en dat kan de welvaart en de competitiviteit van ons land zich niet veroorloven.
Wim De Wulf
Secretaris-generaal Energia